Pár otázek pro: Daniel Maštera – zákazníci se ve víně víc vyznají a jsou náročnější

Obliba vína a jeho spotřeba v České republice stoupá. Lidé více dbají na zdravý životní styl, do kterého můžeme víno zahrnout, a dle mého názoru více také přicházejí na chuť právě českým vínům. Osobně věřím, že máme dobrá česká vína, a i proto jsem si pro můj další rozhovor vybrala Daniela Mašteru.
Daniel Maštera je majitelem společnosti Winehouse, která se zabývá nejen vínem. Potkali jsme se před lety na jednom networkingovém setkání a od té doby Dana a jeho aktivity sleduji a s radostí také jeho víno ochutnávám :-)

Dane, můžeš trošku přiblížit, co konkrétně děláš a jak bys mohl třeba i podnikatelům a majitelům firem být nápomocný?
Zabývám se prodejem vín, destilátů a delikates z tuzemska i z celého světa. Jednotlivcům i firmám poskytujeme komplexní servis od A do Z. Od výběru vína, přes výrobu etikety s logem až po expedici a předání. Při výběru dá klient buď na naše doporučení nebo se rozhodne na základě degustace, které pro naše klienty i firmy děláme. Nejsme jen e-shop pro koncové a firemní zákazníky, zásobujeme i gastro provozy – bary, kavárny, restaurace.

dan2Proč zrovna podnikání s vínem? Jak jsi se k tomu dostal?
Měli jsme v centru několik prodejen s potravinami, kde neustále rostla poptávka po kvalitních vínech. Víno nás bavilo a baví, tak z toho vzešel Winehouse.

Jak dlouho už vlastně Winehouse funguje?
5 let.

 

O co konkrétně se staráš ty? / Kolik lidí stojí za Winehouse?
Majitelé jsme dva s kolegou Michalem. Konkrétně se starám o eventy, degustace, gastro a všeobecně klienty jak koncové, tak firemní.

Dá se říct, že během celého roku se pije pořád to stejné? Nebo se chutě Čechů mění např. v létě a zimě?
Je to v podstatě pořád stejné. V létě trochu vzroste prodej rosé, ale nijak dramaticky.

Jaké víno je oblíbenější – bílé, červené nebo růžové?
Jednoznačné bílé, následuje červené a rosé.

Co nejraději piješ ty?
Chutnají mi ryzlinky. Jak Morava, tak i cizina. A Müllerka, která když se povede, tak stojí za to!

Slyšela jsem, že existuje i oranžové víno. Máte ho v nabídce? Nebo nějakou jinou specialitu, která není moc známá, ale mohl bys ji doporučit?
Ano, oranžová vína máme. Jsou specifická a je to pro hodně úzký okruh lidí. Mezi lidi se dostává pomalu. Kromě oranžových vín máme i biodynamická a autentistická vína. Popis těchto dvou kategorií by byl na další článek :-)

dan4V současné době je zdravý životní styl na vzestupu, lidé se více zajímají o to, co jedí a pijí, to jistě tvému podnikání prospívá, viď? Pozoruješ to nějak?
Všeobecně u nás posledních pár let probíhá vinařská osvěta a víno je pořád na vzestupu. Zákazníci se víc vyznají a jsou náročnější.

 

Tvými dodavateli jsou „jen“ čeští vinaři nebo i zahraniční? Jaký je vůbec tvůj názor na česká vína? Dají se s těmi zahraničními srovnat?

Máme v nabídce vše – česká, moravská i zahraniční vína. Srovnání našich a světových vín je možné a potvrzují to úspěchy našich vinařů na uznávaných světových soutěžích. Samozřejmě najdou se lidi, kteří budou vždy tvrdit, že máme málo sluníčka a dobré víno u nás udělat nejde :-)

Teď se zeptám jako laik – jak mám poznat dobré víno? Když tomu úplně nerozumím, podle čeho se mám orientovat?
Myslím, že plno lidí z toho dělá velkou vědu. Buď víno chutná nebo ne. Pro plno lidí je nejvíc „pozdní sběr“ :-) Je dobré zajít na pár degustací, aby se člověk zorientoval a porovnal několik vín po sobě, kde si udělá obrázek a uvidí rozdíly mezi jednotlivými víny a odrůdami.

Můj web je hlavně o komunikaci, co ty a komunikace? Jak jsi na tom?
Mám v tom rezervy a je pořád co zlepšovat :-) Člověk se pořád učí. Vzhledem k tomu, že komunikaci používám denně v práci, tak má svůj vývoj. U mě to je čistě jen o praxi. Nikdy jsem se komunikaci nevěnoval, že bych ji studoval nebo chodil na přednášky a kurzy.

Jak zvládáš různá networkingová setkání a přednášky? Jsi někdy nervózní nebo máš trému?Networking mám rád a na začátku nervozita byla. Kdybych se mohl zpětně podívat na svá vystoupení, asi bych se smál :-) Delší dobu nervózní už nejsem a celkem si to užívám.

dan5Vzpomeneš si např. i na svoje první vystoupení např. na networkingu, kde jsi měl promluvit před lidmi? Vzpomeneš si ještě, jaké to bylo?
Byl to zážitek a byl jsem nervózní. Bylo to 4 roky zpět, kdy mě vzal na první networking kamarád.

 

 

Máš nějaké oblíbené networkingy, podnikatelské kluby, spolky, kam rád chodíš, které bys našim čtenářům mohl doporučit?
Aktivně se účastním 4 roky. Vyzkoušel jsem několik klubů a forem a nakonec jsem zvolil Negotium a Business for Breakfast. 

Co si myslíš, že je pro úspěšné podnikání nejdůležitější?
Chuť a elán. Když člověk pracuje pro sebe, má jiný přístup k práci a to je pak i vidět. Samozřejmě na začátku je dobré mít plán a záměr.

Co děláš pro to, abys byl úspěšný?
Pořád se musí tvrdě pracovat. Vybírá se nové zboží, vymýšlí se akce a důležitá je péče o zákazníky, jak stávající, tak nové. Ve firmě nás není moc a díky tomu plno zákazníků známe osobně. To je pro nás velká přidaná hodnota.

Máš nějakou praktickou radu pro podnikatele?
Žádná rada neexistuje. Člověk to musí dělat naplno a s nejlepším vědomím.

A poslední otázka na závěr: Prozradíš, co chystáš v nejbližší době?
Aktuálně budu řešit EET. Jinak do jara nic naplánováno není. Na jaře začnou slavnosti růžových vín a následně hudební festivaly. Po vánocích se s kolegou musíme dát trochu dokupy :-)

Děkuji a přeji, ať se daří. Zde jsou kontakty o zájemce o spolupráci s Danielem:
Web: www. winehouse.cz
Email: daniel.mastera@winehouse.cz
Telefon: 777322606
LinkedIn: Daniel Maštera
Facebook: Winehouse, Daniel Maštera